Skip to main content

O NAMA

Misija

Organizacija Miss Universe (MUO)
globalna je, uključiva  organizacija koja slavi sve kulture, podrijetla i religije. Mi stvaramo i pružamo prostor kako bi žene podijelile svoje priče i potaknule okolinu.

Miss Universe Organization ženama koje sudjeluju u ovoj međunarodnoj platformi pruža alate za utjecaj na pozitivne promjene osobno, profesionalno i filantropski kao inspirativne vođe i uzori svojim zajednicama i obožavateljima diljem svijeta.

MUO osnažuje žene kako bi ostvarile svoje ambicije i izgradile samopouzdanje. MUO zajednica je sestrinstvo koje je predano međusobnom uzdizanju i osnaživanju.

Natjecateljice i nositeljice nacionalnih titula koje su sudjelovale u sustavu MUO sposobne su njegovati svoje osobne, profesionalne i filantropske ciljeve. Ove žene su sklone misliti izvan svojih okvira i motivirane su ne samo govoriti o promjeni već je iniciraju.  

Istraživanja su pokazala da je nedostatak samopouzdanja prepreka broj 1 koju žene moraju savladati u postizanju svojeg potencijala. Razvijajući samopouzdanje kroz MUO iskustva, žene su ostvarile visoko pozicionirane karijere u vladi, poslovnom svijetu, financijama, filmu i televiziji i zabavi.

MUO daje prioritet važnosti sudjelovanja i vraćanja zajednici kroz posvećenu međunarodnu platformu dobrotvornih partnerstava. Kao vođe i uzori unutar svojih zajednica, naše natjecateljice i nositeljice nacionalnih titula utječu na pozitivne promjene kroz volontiranje, prikupljanje sredstava i propagiranje.

Vizija

Miss Universe Organization postoji kako bi se zagovarala budućnost koju su iskovale žene s hraboršću pomaknuti granice mogućeg, koje su znatiželjne za nova otkrivanja i imaju smjelosti to ponovno učiniti. Znamo koliko je važno postići ravnopravnost spolova za dobrobit svih ljudi.

MU vremeplov

Prvi izbor MISS UNIVERSE održan je 1952. godine u Long Beach, California, i u njemu je sudjelovalo 29 djevojaka.

Prva MISS UNIVERSE bila je Armi Helena Kuusela, 17-godišnja predstavnica Finske. Ona je okrunjena neprocjenjivo vrijednom krunom, koju su nosile posljednje tri ruske carice Romanoff, ukrašena s 1.529 dijamanata ukupno vrijednih 300 karata.

Godine 1960. natjecanje je po prvi puta izravno prenosila televizija u cijelom SAD-u; od 1966. izbor se po prvi puta uživo prenosi u boji, a 1972. izbor MISS UNIVERSE se po prvi puta održava izvan granica SAD-a, u Puerto Ricu, odakle se izbor izravno, po prvi puta, prenosi putem satelita.

Posljednjih 71 godinu puno se toga promijenilo u svijetu, pa tako i u natjecanju MISS UNIVERSE.

Žene teže visokom obrazovanju, imaju političkih aspiracija, aktivne su u humanitarnim akcijama, te poduzetništvu.

Na izboru održanom 2018. u Tajlandu po prvi puta sudjelovala je transrodna osoba (Miss Universe Španjolske), a od 2023. godine sudjelovanje na izboru dozvoljeno je i udanim i rastavljenim ženama te majkama. Pojedine bivše nositeljice titule MISS UNIVERSE imaju uspješne karijere u vladama svojih država, medicini, pravu, poduzetništvu, financijama, genetičkim istraživanjima, novinarstvu, izdavaštvu, modi, filmu i televiziji.

Današnji MISS UNIVERSE predstavlja neke od najambicioznijih i najuspješnijih žena u svijetu. One imaju gracioznost, inteligenciju, predanost radu i ciljevima, potencijal i stil.

Izbor Miss Universe Hrvatske je po prvi puta održan 1997. godine, kada je Vladimir Kraljević, vlasnik licence, organizaciju prepustio Hrvatskoj tiskari.

Na prvom hrvatskom izboru pobijedila je Kristina Čerina iz Splita. Od 1998. godine Vladimir Kraljević preuzima organizaciju izbora, koji se u narednim godinama razvija u najprestižniji i najozbiljniji izbor ljepote u Hrvatskoj.

Nositeljice titula

Ora Antonia Ivanišević
2021
Mirna Naiia Marić
2020